Istorija Diskografskih kuća - Prva Ploča, Prva Kaseta, Prvi CD
Started by atlashunt over 14 years ago, 55 replies
-
Show this post
Tražio sam podatak o godini izdanja prvih kaseta u Jugoslaviji, i naleteo na kratku istoriju PGPa na njihovom sajtu, pa ako nekog zanima može da baci pogled: http://www.rts.rs/page/rts/sr/pgp/story/1271/O+nama/538691/Istorijat++PGP+RTS.html
Zna li iko kada je Jugoton krenuo sa kasetama? Zanima me ko i kad je izdao prvu kasetu u Jugoslaviji...
Što se tiče prvog CDa negde sam pročitao da je prvi CD koji je štampan i izdat u Jugoslaviji ovaj: http://discogs.descargarpelis.net/Buldo%C5%BEer-Nova-Vremena-Izbor-Pjesama-1975-1983/release/1159455
-
Show this post
Mislim, da so bili CDji štampani svi u Austriji.
npr. Kylie Minogue - ZKP RTL - Enjoy Yourself - MADE IN AUSTRIA
U Sloveniji prva CD tiskaćica Racman Studio Ljubljana.
-
Show this post
http://discogs.descargarpelis.net/Svetlana-Boj%C4%8Devi%C4%87-Predrag-Proti%C4%87-Slobodan-Stankovi%C4%87-2-Akademski-Hor-Branko-Krsmanovi%C4%87-Beogradsk/release/2576627
na šta se tačno odnosi ovo: Manufactured by: SKC Ltd. Seoul, Korea ?
Dobili smo iz Koreje kompletno gotov proizvod (CD) samo smo napravili omot i stavili ga u prodaju? -
Show this post
da, odradili koreanci CD (bolje da nisu jer je počeo da se raspada, bilo koji program za ripovanje prijavljuje greške, doduše na samo dva mesta tako da nije previše tragično) a mi samo omot... -
Show this post
Da... U Jugoslaviji nije bilo CD tiskaćnice... Bili samo kaset mašini,
VMS-ji I pressing mašine za ploće... (Jugoton, Helidon(do 1985-1986),
Diskos i PGP RTB (do 1996)) Možda sam kakvo zaboravio... -
Show this post
Ko je štampao one prve RTB cd-je? Naslovi kojih se sećam: Best of Art of Noise, Inxs - Kick, Yello - Flag...
-
Show this post
atlashunt
Zna li iko kada je Jugoton krenuo sa kasetama?
Po izvoru kojim ja raspolazem Jugoton je krenuo 1971 s kazetama, dakle ako je tocno ono sa Korni grupom na PGP sajtu , onda je PGP RTB izdao prvu kazetu u YU. Nekoliko godina kasnije je Suzy prvo otkupio Jugotonovo prvo postrojenje a kasnije nabavili i novije i krenuli su i oni sa proizvodnjom. -
Show this post
Inače, prvi makedonski CD je Vlatko Stefanovski i Bodan Arsovski - Zodiac (muzika za balet), ujedno i prvo izdanje kuće Third Ear Music, objavljeno 1989 (mislim). -
Show this post
Takođe viđao sam i ovo na cd-u ali ne znam tačan datum objave:
http://discogs.descargarpelis.net/Magnifico-La-Golondrina/release/1926911 -
zemunac edited over 14 years ago
prvi Diskosov CD koji imamo u bazi-
http://discogs.descargarpelis.net/Ja%C5%A1ar-Ahmedovski-Zarobi-Me/release/2516351
rađen je u Staroj Zagori, Bugarska.
atlashunt
Zna li iko kada je Jugoton krenuo sa kasetama? Zanima me ko i kad je izdao prvu kasetu u Jugoslaviji...
atlase, priznaj da te je za ovu temu zainteresovala ona kaseta od Indexa, koju sam nedavno postavio - http://discogs.descargarpelis.net/Indexi-Indeksi/release/2727339
kasetu sam pokupio sa Rocknostalgije i nemam je, nažalost.
preporučujem svakom članu da je uje - prosto ne mogu da prestanem da je preslušavam.
-
Show this post
:) nije to, nisam obratio pažnju na godinu kod Indexa.
Proučavao sam na Jugotonovoj strani CAY katalog brojeve, izmenjao sam danas bio godine na kasetama sa pričicama za decu koje su za sada sa najnižim CAY brojevima i nešto mi nije štimalo i tako je krenulo...
Čekam Hermosa da mi potvrdi godinu za LP sa istim pričicama... -
Show this post
Ovako zasad zakljucujem Atlase : Ploce s djecjim pricama koje smo postavili Tintic i ja su definitivno repress ili reissue. Medjutim to su vjerovatno i kazete (reissue) odnosno tvoji masteri. Mislim da su ploce prvi put izasle krajem 60tih a kazete vjerovatno vec 1971 jer imaju taj nizak kataloski#.
Mozda da zasad onda izostavimo godinu gdje nemamo runout etchingse a kazete
predlazem da stavis 1971. I jos jedan interesantan podatak , izdanja s pricama su isla u nakladama od 1-2.000 ploca i 3.000 kazeta, u prosjeku kad su paralelno izlazila. -
Show this post
Moja teta ima Josipa Lisac - Dnevnik jedne ljubavi na CD.
Jugoton piše gor. Letnice pa ne vem točne. -
Show this post
Hm, dva najranija primjerka CD-a imam od Jugotona, morat cu provjeriti godinu da ne napisem krivo, mislim da je 1990, stavim ih na Discogs! ;) -
Show this post
Je u Jugoslaviji sploh bilo moguče kupiti CD player ? Če da od katere godini i ko je bio proizvađač? -
Show this post
Ako misliš na cd player Made in Yugoslavia - nije mi poznato da je takvo nešto postojalo. Inače većina svetskih hi-fi proizvoditelja su imali regularne zastupnike za Jugoslaviju pa pretpostavljam da su cd pllejeri bili dostupni preko njih samo što je to bilo jako skupo za obične smrtnike u to vreme. Tek krajem osamdesetih pojavom free-shopova po gradovima (koji izum) i porastom standarda u vreme Ante Markovića cd plejeri su postali dostupniji masama. -
Show this post
Sam mislio da za vrijeme Jugoslavije nije bilo uvoza ???
Ploće so sve se proizvadale kod nas... -
Show this post
Nije bilo uvoza čega? Hi-fi opreme? Bilo je i to kakvog :)
Emona Commerce, Velebit, Poljoopskrba, Tehnometal Vardar etc etc -
Show this post
RIZ Unitra HI-FI linija, Ei Niš HSR 50...
RIZ BSR, Iskra Garrard...
Nije bilo sve po licencah? -
Show this post
To je bila drugorazredna roba, za radničku klasu. :) -
Show this post
Moglo se sve manje vise kupit, ali kao sto konkordski veli ne bas za obicne smrtnike. Ne sjecam se bas CD-playera iz duty free shopova vjerovatno jer me zbog cijene nisu zanimali, znam medjutim da sam prvi videorekorder Orion
kupio u duty-free negdje 1989 za nekih 1000 DM - sto bi odgovaralo istom danasnjem iznosu u EUR otprilike ! Prvi CD-player kupio sam 1992 i do danasnjih dana je to ostao za mene medij koji sam daleko najmanje od svih koristio za reprodukciju. Inace prvi komercijalni CD opcenito koji je izdan u svjetskim razmjerima bilo je reizdanje ovog albuma (mislim ipak vec 1982)
Billy Joel - 52nd Street -
Show this post
Nisam znao, da je bilo moguče tudi uvažati.
Pa Garrard šasija je bila OK, nije ???
Također BSR128P - Tosca Hi-fi Professional? -
Show this post
Hm... kad smo vec kod playera, 1994 sam nadalje neko vrijeme imao Gorenje! Nekako se sjecam da nije imao nikakvu oznaku, cini mi se da je jedan jedini (da bar postoji kakav link sa slikom), bio je midi velicine, bez daljinca i navodno su svi imali gresku da oko polovice hoda mehanizma za laser voli preskakat, a nakon toga na drugoj polovici sve 5 :d -
Show this post
Hermoso
Ne sjecam se bas CD-playera iz duty free shopova vjerovatno jer me zbog cijene nisu zanimali
Ja se sećam Sony cdp-a iz fri šopa, ali iz tek 1990 godine, midi veličina. Prije sam čini mi se viđao u katalozima Philips čiji je importer bila Emona Commerce.
CDP-i nisu bili popularni jer osim što su bili skupi nije imalo gde kupiti cd-je do recimo 1989 kad se u Jugotonu pojavila neka skromna ponuda (iz uvoza mislim, naslovi tipa Shadows, Pink Floyd), a i RTB je počeo štampati neke naslove, ne znam samo gde. -
gasdopodna_ edited over 14 years ago
Ja sam prvič slušao CD-Player godine 1990. Kupljen je bio u Austriji, bio je marke YOKO.
Sam si mislio šta za vraga je ovo... Prije so bile samo ploće i kazete...
CD-je je bilo moguće kupiti u Austriji, pri nas je bila loša ponuda.
Prvi CD koji sam video iz naše ponude bio je Kylie Minogue - Enjoy Yourself - ZKP RTVL - 1990 i Josipa Lisac - Dnevnik Jedne Ljubavi - Jugoton (godine ne znam)
Prvi CD koji sam ga slušalo je bio Beatles For Sale kuplen u Austriji... (godine 1990) -
Show this post
gasdopodna_
Pa Garrard šasija je bila OK, nije ???
zavisi koja šasija, npr Garrard 301 Transcription Turntable i to one prve verzije kod kojih je tanjir ležao na sloju masti su izuzetno cenjene, isto važi i za 401. ja se kunem u moj Zero 100 SB.
gasdopodna_
Također BSR128P - Tosca Hi-fi Professional?
BSR McDonald je u to vreme bio najveći svetski proizvođač gramofonskih mehanizama, počev od onih žlj klase pa do sasvim solidnih, nešto slično današnjim kinezima. 128-ica se uz izvesne prepravke čak ugrađivala u pultove za radio stanice (solidan idler mehanizam koji je omogućavao brzi start), no kod nas u professionalnoj upotrebi je bio neprikosnoven EMT.
ja sam recimo u to vreme sanjao o sansui uređajima, mislim da ih je uvozila poljoopskrba, te mi je ostala samo
konkordski
drugorazredna roba, za radničku klasu. :)
koja kad se sve sabere i oduzme nije tako loše radila, i što je interesantno izdržala je probu vremena, jer su danas sve Garrard šasije prilično cenjene, naročito one sa idler mehanizmom, dok BSR-a skoro da nema nigde. -
Show this post
u jbte, pogrešan topic, izvinjavam se, mislio sam da sam na "Kakve gramofone imate?" -
Show this post
microslavcho
koja kad se sve sabere i oduzme nije tako loše radila
Da, obzirom kakva su vremena došla, sa opštom deterioracijom svega. U ono vreme domaće ploče su bile kompromis, danas i nisu nam tako loše. -
Show this post
microslavcho
u jbte, pogrešan topic, izvinjavam se, mislio sam da sam na "Kakve gramofone imate?"
Pa nije.
Garrard ? SP25 MK IV
-
Show this post
Ucinjeno sto sam napisao:
http://discogs.descargarpelis.net/Magazin-Najbolje-Godine/release/2789768
Slijedi sutra istovjetna kompilacija od Novih Fosila.
Jesu to prvi CD-i od Jugotona ili ih je bilo i prije?
E da, na disku pise made in W. :d -
Show this post
Ova Josipa Lisac Dnevnik Jedne Ljubavi CD izgleda slično, video sam tudi
grupo Time sa sličnim izgledom CD-ja... -
Show this post
Hermoso
Po izvoru kojim ja raspolazem Jugoton je krenuo 1971 s kazetama
ovo je provjereno i iz jednog drugog izvora u medjuvremenu, trebalo bi onda onu kazetu od Ive Robica (1969) ispraviti. -
Show this post
Što se tiče kaseta RTV Ljubljana, imam spisak na kome je prva kaseta:
- "Slovenski oktet", red. broj izdanja 001/2
Teško je reći koja je godina, ali je sigurno najkasnije 1971. U istoj listi kaseta pod naslovom "Slovenska popevka 71" nosi red. broj 013/3, a "Festival narodno zabavne glasbe Ptuj 71" br. 015/2.
Spisak kasetne produkcije RTV Ljubljana je inače objavljen u prvom broju Ladinog Džuboksa iz 1974. -
Show this post
mislim da je RTB prvi CD izdao 1987.
radilo se o nekakvoj narodnjačkoj kompilaciji.
ne znam gde i ko ga je odštampao. -
Show this post
može biti da je narodnjak prvi, ali sam siguran da je ovo prvi "ozbiljan" cd u jugi Svetlana Bojčević, Predrag Protić, Slobodan Stanković (2), Akademski Hor "Branko Krsmanović"*, Beogradska Filharmonija, Darinka Matić-Marović / Carl Orff - Carmina Burana
kako su nam u to vreme diskove pravili stranci lako je moguće da je i za narodnjaka proizvođač isti - SKC Ltd. Seoul, Korea -
Show this post
Zna li netko tko je izdao prvi 12" vinil u ex-Yu i kada ?
-
Show this post
Jugoton vjerovatno... -
Show this post
Ako dobro pamtim davno pročitani podatak, prvi YU 12" je ovaj:
http://discogs.descargarpelis.net/Smak-Nevidljive-Terazije-Hitopadeza/release/1759703
Možda je to prvi od YU artista ali mislim da nije bilo ni licencnih pre toga. Kad bolje razmislim i ne znam za neki licencni 12" singl u Jugi. -
Show this post
Thanks, nisam mislio nuzno na sadrzaj, dakle svejedno koji format singl, EP, LP itd. - interesira me velicina u inchima .
po meni ovo ne moze biti tocno ali je kolega izgleda ustrajan...
Little Tony And His Brothers - Izvode Rock And Roll -
Show this post
Po srazmeru rupe i omota vidi se da je to nemoguće. Piši mu taj aspekt. -
Show this post
rijesio zemunac :) -
Show this post
Provalio sam da je Diskoton osnovan 1974-te.
Na prednjem omotu kasete Milića Vukašinovića iz 1984-te http://discogs.descargarpelis.net/viewimages?release=3012775
stoji Diskoton 10 Godina
Vidim da je na nekim Diskotonovim izdanjima upisana 1973-ća kao godina izdanja, i to bi trebalo prepraviti...
http://discogs.descargarpelis.net/label/Diskoton -
Show this post
Diskoton je formalno osnovan 1972 (Dujmović, "U inat godinama", str. 160) ali je počeo proizvodnju ploča vjerovatno tek krajem 1973 (jedno od prvih izdanja je singl Indexa "Jedina moja"). -
Show this post
Evo jedna od prvih kazeta koju je izdao Jugoton 1971, godine kada je i poceo s proizvodnjom tog formata.
Tereza Kesovija - Tereza Kesovija -
Show this post
[quote=Hermoso][/quote]
Mozes da uslikas kasetu, interesuje me izgled naljepnice.
Hvala! -
Show this post
Vrlo rado - evo full scans ubaceni - pozdrav. -
Show this post
Hvala puno! -
Show this post
A jel' zna neko kada je Jugoton izbacio prvu singl ploču?
Mislim na standardne serije SY-1000 za domaće tj. S_-8000 za inostrane
Jesu li inostrane krenule ranije ili je pak start bio u isto vreme? Jel' startna godina za obe serije bila 1958?
Vidim da smo ranim domaćim singl pločama stavljali 1958 kao godinu.
za sada najranija u bazi je ova: http://discogs.descargarpelis.net/Tambura%C5%A1ki-Zbor-Radio-Zagreba-Mista-Kolo/release/2788663 - sedma po redu iz serije SY-1000
Od stranih izvođača najranija u bazi je: http://discogs.descargarpelis.net/Veliki-Orkestar-Radio-Be%C4%8Da-Luxemburg-Zlatna-Ki%C5%A1a/release/3110371 - dakle 26-ta u nizu, koju sam upravo ubacio.
Stavio sam 1957 zato što sam u bazi video ovo: http://discogs.descargarpelis.net/Kvintet-Avsenik-Kmeti%C4%8D-Praznuje/release/1935683 - 46-ta po redu (prepostavljam da su dobili licencu za nju od neke strane kuće koja ju je prva objavila), ubacio je Hermoso, pa me zanima da li je godinu pronašao negde na nekom sajtu?
-
Show this post
Jugoton SD 8001 Rino Salvati 1957 godina izdavanja
SD 8002 Flo Sandon's ... etc
S kojim brojem točno započinje 1958 ne znam ali '57 je izdato nekoliko singlica...
- broj 8034 je već '58 (Little Tony..)
Postoji "First complete catalogue of licenced singles" (Jugotonovih) iz 1995 godine i mislim da ga danas još ima u prodaji, izdan privatno sa suradnicima, neke kao i autora sam upoznao i tada je bilo izuzetno korisno nama mlađima. Kao i svaki pionirski rad te protekom vremena i spoznaja nailazi se i na poneku pogrešku naravno...
u nedjelju čuo da se sprema kompletniji katalog
-
Show this post
a kako drugačije doći do tačnih godina ranih izdanja sem tražiti po arhivi Jugotona... Pretpostavljam da sve izdavačke kuće imaju sve to zapisano negde hronološki.. Kako bi ja rado zavirio tamo :) -
Show this post
dobro i lijepo si rekao "tražiti po arhivi Jugotona..." = kopati zapravo ... (apliciram za posao :_)) )
ali začudio bi se da "imaju sve to zapisano negde hronološki" = NEMAJU !!
Nemaju sređenu arhivu, kao što je rijetko koja arhiva sređena (nacionalne sveučilišne knjižnjice .. posebno rijetke stvari .. c c c ) zato bi to bio mukotrpan istraživački i (fizički) posao ... (a treba nekome platiti zdravstveno, mirovinsko, poreze pa, budemo li pošteni i pristojnu plaću..)
I - Katalog je izdan privatno = od kolekcionara sa poznanstvima (često i ne iz prve ruke = ljudi umiru) tako da što čuh da se priprema novi katalog - sasvim druga osoba sa opet mnogo znanja i jako širokoim krugom "osluškivača" i prikupljača provjerenih podataka ..
Mislih da "svi" imaju ovo izdanje iz '95 - bilo naširoko poznato ..
Baš me zanima kakvo je stanje sa drugim izdavački kućama ex-yu - postoje li kakvi "specijalizirano kolekcionarski katalozi" ? -
Show this post
kao frisko diplomirani arhivist/bibliotekar, javljam se za posao.. ako netko moze sredit nesto :)) -
Show this post
atlashunt
Provalio sam da je Diskoton osnovan 1974-te.
Ja trenutno radim na sredjivanju Diskotonove diskografije, pa ću se ubrzo javiti sa nekim zapažanjima! :)
-
Show this post
Super. Diskoton nisam još uvek proučavao, a kako vidim tu je sve uglavnom bilo u straight serijama bez mnogo filozofije.
Mene tu jako zanima jesu li DCD 14762 i DCD 15678 - izdanja u našoj bazi zvanična Diskotonova izdanja ili ne... -
Show this post
Nisam još došao do CD izdanja. Tu je već problem autentičnosti jer su se nakon propasti kuće pojavile piratski štancani diskovi na kojima su bili zvanični kat. brojevi Diskotona. Treba to još provjeriti.